Επανορθωτική Οδοντιατρική

Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων σκληρών οδοντικών ιστών είτε αυτή προέρχεται από τερηδόνα, χημική ή μηχανική διάβρωση ακόμα και τραυματισμό, με σκοπό την αισθητική και λειτουργική διατήρηση των δοντιών στον φραγμό αυτών κάθε αυτών ή ως μέρος μιας πιο εκτεταμένης προσθετικής εργασίας.

Με τις θεραπείες αυτές στοχεύουμε στην πλέον συντηρητική προσέγγιση των αποκαταστάσεων, συνδυάζοντας την οδοντιατρική ελάχιστης παρέμβασης και τις ιδιότητες των συγχρόνων οδοντιατρικών υλικών, για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παραδείγματα αποτελούν οι εμφράξεις (σφραγίσματα), οι ανασυστάσεις με ενδορριζικούς άξονες, τα ένθετα, τα επένθετα κ.α.

Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)

Όταν ο πολφός, η κοιλότητα που περιέχει το νεύρο, τα αγγεία και λοιπά ανατομικά στοιχεία του δοντιού, μολυνθεί ή νεκρωθεί, προκαλώντας πόνο, πρήξιμο, συρίγγιο κι άλλα συμπτώματα φλεγμονής, επεμβαίνουμε στο εσωτερικό του κάνοντας την ενδοδοντική θεραπεία  με σκοπό τη διατήρηση του στο στόμα αν κρίνουμε πως με το πέρας αυτής το δόντι μπορεί να αποκατασταθεί επαρκώς και να καταστεί και πάλι λειτουργικό.

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η διαδικασία κατά την οποία γίνεται αφαίρεση του μολυσμένου πολφού, καθαρισμός και απολύμανση από τα μικρόβια που οδηγούν στην φλεγμονή και τέλος έμφραξή του με  ειδικά υλικά.

Επειδή με την ενδοδοντική θεραπεία αφαιρείται ο πολφός και τα  υπολείμματά του, συνηθίζεται να αποκαλείται από τους ασθενείς με τον  λανθασμένο όρο “απονεύρωση του δοντιού”.

Προσθετική οδοντιατρική

Τα δόντια ή μέρος αυτών που χάνονται από το στόμα ενός ασθενή θα πρέπει άμεσα να αντικαθίστανται και να αποκαθίστανται τόσο για λόγους υγείας (στοματικής-γενικής) αλλά και για αισθητικούς λόγους που αφορούν το στόμα και το πρόσωπο. Στην προσθετική οδοντιατρική συμπεριλαμβάνονται:

 • η ακίνητη προσθετική οδοντιατρική που έχει ως αντικείμενο τις ολοκεραμικές ή μεταλλοκεραμικές στεφάνες, γέφυρες κ.ά.,
 • η κινητή προσθετική οδοντιατρική στην οποία ανήκουν οι ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες καθώς και
 • η επιεμφυτευματική προσθετική οδοντιατρική, η οποία αποτελεί προσθετική επί των εμφυτευμάτων.

Στόχος όλων των κλάδων της προσθετικής οδοντιατρικής είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του στόματος (μάσηση, ομιλία) καθώς και η βελτίωση της αισθητικής εικόνας του στόματος και του προσώπου.

Αισθητική Οδοντιατρική

Το τέλειο χαμόγελο είναι αυτό με το οποίο αισθανόμαστε άνετα και με αυτοπεποίθηση ώστε να το χρησιμοποιούμε όσο πιο συχνά γίνεται!

Είναι άδικο λοιπόν μερικοί άνθρωποι να στερούνται αυτό το συναίσθημα επειδή μπορεί να έχουν δυσχρωμικά ή φθαρμένα δόντια, πολύ εμφανή ούλα, στραβά δόντια ή με διαστήματα ανάμεσά τους κι άλλα αισθητικά ζητήματα που να τους απασχολούν.

Η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική με τα εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας και την πληθώρα υλικών και τεχνικών, έχει πολλές κλινικές εφαρμογές που μας κάνει να χαμογελάμε όπως μας αξίζει.

Παρά το γεγονός ότι το οδοντιατρείο έχει αισθητικό προσανατολισμό σε όλο το φάσμα των αποκαταστάσεων που πραγματοποιούμε, υπάρχουν και θεραπείες που είναι κατεξοχήν αισθητικής φύσεως. Θεραπείες που κατά περίπτωση είναι ελάχιστης ή μηδενικής παρέμβασης, αλλά ακόμα και σε πιο εκτεταμένα περιστατικά ο γνώμονας είναι πάντα η διατήρηση των υγειών οδοντικών ιστών, η άνεση και το χαμόγελο του ασθενή. Αυτές μπορεί να είναι

 • Λεύκανση δοντιών (Εξωτερική κι εσωτερική)
 • Ολοκεραμικές όψεις και στεφάνες
 • Όψεις ρητίνης (Dental bonding)
 • Αισθητική επιμήκυνση της κλινικής μύλης του δοντιού κι άλλες.

Παιδοδοντία

Οδοντιατρική οικογένεια δε θα μπορούσε να είναι δίχως τα παιδιά και τους εφήβους!

Φροντίζουμε για την στοματική υγεία των μικρών μας φίλων με τακτικούς ελέγχους των αναπτυσσόμενων γνάθων και δοντιών τους, δίνοντας οδηγίες για τις διατροφικές συνήθειες, την ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας και την καθημερινή περιποίηση των δοντιών, με στόχο την πρόληψη παθήσεων που μπορεί να τους ταλαιπωρήσουν στο μέλλον.

Εγκαθιστούμε σχέση επικοινωνίας κι εμπιστοσύνης με το παιδί, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς αυτό, ούτως ώστε να πάρουμε τα μέγιστα αποτελέσματα από την οδοντιατρική θεραπεία και να εξαλείψουμε την όποια φοβία που μπορεί να δημιουργηθεί σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία.

Εργασίες για την πρόληψη και την θεραπεία είναι,

 • Εκμάθηση στοματικής υγιεινής
 • Καθαρισμός- Φθορίωση
 • Εμφράξεις- Προληπτικές εμφράξεις- sealants
 • Πολφοτομή- Ενδοδοντική θεραπεία
 • Εξαγωγές νεογιλών δοντιών
 • Αθλητικοί νάρθηκες
 • Αντιμετώπιση οδοντιατρικού τραυματισμού κ.α.